TikTok tehlike saçıyor! Uzmanlardan uyarı geldi…

DEHB ile İlgili Sahte İçerikler Gençleri Tehdit Ediyor

Psikiyatrist Dr. Ashley Shiros’un yürüttüğü bir çalışmaya göre, 500 öğrencinin önemli bir bölümü sahte içerikleri izledikten sonra kendilerinde DEHB olduğuna ikna olmuş durumda.

Katılımcıların çoğu daha önce uzman bir değerlendirmeye girmemişti. Ancak TikTok’ta sıkça bahsedilen ve resmi literatürde karşılığı olmayan “DEHB felci” gibi terimler, gençler arasında yanlış bir özdeşleşmeye yol açtı.

Dr. Shiros, “Bu tür içerikler sadece kendi kendine tanı koymayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda gerçek tanı almış bireyler için tedavi süreçlerini tehlikeye atabilecek bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Gençler Eleştirel Düşünme Becerilerini Kaybediyor

Yapılan araştırmaya göre, gençlere kısa ve etkileyici videolarla sunulan yanıltıcı bilgiler, gençlerin eleştirel düşünme becerilerini zayıflatıyor. Özellikle ruhsal bozukluklar hakkında sahte bilgiler içeren videolar, doğru tedavi yöntemlerine ulaşmayı zorlaştırırken psikolojik sorunların ciddiyetini gölgelemektedir.

Uzmanlar Sosyal Medya Eğitimi İçin İstekte Bulunuyor

Psikiyatrist Shiros, sosyal medya platformlarında psikolojik konularla ilgili içerik üretimi konusunda yalnızca sağlık profesyonellerinin yetkilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. “Bilimsel temellere dayanmayan videoların yerine, medya okuryazarlığını arttıran ve gençleri bilinçlendiren nitelikli içeriklere odaklanılmalıdır” diyor.

TikTok’un Arkasındaki Tartışmalar Devam Ediyor

TikTok’un sadece içerikleriyle değil, kontrol yapısıyla da eleştirilere maruz kaldığı biliniyor. Uzmanlara göre, Çin merkezli platform, devlet destekli kontrol mekanizmaları ile çalışıyor. Çin’in müttefiki olan Rusya’nın propagandasına platformda geniş bir alan tanıdığı, ancak Çin karşıtı içerikleri sıkı bir şekilde sansürlediği ifade ediliyor.

Küresel medya güvenliği uzmanı Andrei Korsun’a göre, TikTok ve Telegram gibi uygulamalar, Moskova’nın bilgi savaşlarında sıkça başvurduğu araçlar arasında yer alıyor. Korsun, “Pekin ve Moskova arasındaki stratejik işbirliği, özellikle propaganda faaliyetlerinde sosyal medya platformlarının etkin bir şekilde kullanılmasına neden oluyor” diyor.

Related Posts

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

Köpek balıkları ters çevirdiğinizde donuyor

Sevdiğiniz doğa belgeselini izlediğinizi hayal edin. Yırtıcı saklandığı yerden birden hücum ediyor, ağzı alabildiğine açık ve av … birden gevşiyor. Ölü gibi görünüyor.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı: Yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.