Araştırmacı Dr. Aleksandra Berditchevskaia’dan yapay zekâ kullanıcılarına uyarı: Eleştirel bakış şart

Kolektif Zekâ Araştırmaları ve Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü Üzerine Rapor

Kolektif zekâ üzerine araştırmalar yapan, insan ve makine zekâsının sorun çözümünde nasıl bir araya getirilebileceğini ele alan “Zihinlerin ve Makinelerin Geleceği” adlı raporun başyazarı olan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, Nesta Kolektif Zekâ Tasarım Merkezi baş araştırmacısı olarak dikkat çekiyor. Dr. Berditchevskaia öğrencilerin yapay zekâyı kullanım şekillerinin önemine vurgu yaparak, bu araçları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmelerinin önemine dikkat çekti. Yapay zekânın sınırlarının farkında olmak gerektiğini belirten Dr. Berditchevskaia, bu araçların zaman zaman yanıltıcı bilgiler verebileceğini ve hatta var olmayan kaynaklar uydurabileceğini söyledi.

Türkiye’de Hisar Okulları’nın düzenlediği “Düşünce Okulu:Kolektif Akıl İle Eğitimi Yeniden Tasarlamak” konferansına katılan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, insan ve makine zekâsı arasındaki ilişki, geleceğin eğitimi ve yapay zekânın doğru kullanımı konularında soruları cevapladı.

İnsan ve Makine Zekâsının Birleşimi

Dr. Berditchevskaia yapay zekânın bireylerin yetkinliklerini artırma veya belirli görevleri otomatikleştirme konularına odaklanmanın yanı sıra yapay zekânın kolektif zekâyı geliştirme potansiyeline de dikkat çekti. Yapay zekânın insan bilgisini anlamlandırmada ve grup süreçlerine katkı sağlamada nasıl rol oynayabileceğine değindi. Yapay zekânın yönetici veya iş birliği yapıcı olarak rol alabileceğini belirterek, bu teknolojinin işbirliği, koordinasyon ve problem çözme yeteneklerini geliştirmede büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Yaratıcılık ve Hızın Birleşimi

Yapay zekânın insanlarla bir araya gelerek fikir üretimini hızlandırabileceğine ve yeni fırsat pencereleri açabileceğine dikkat çeken Dr. Berditchevskaia, yapay zekânın hız ve kalite avantajlarıyla insan zekâsının yaratıcılığını bir araya getirerek daha etkili bir şekilde fikir üretme süreçleri tasarlanabileceğini belirtti. Aynı zamanda hikâye anlatıcılığı gibi alanlarda yapay zekânın insanlara destek olabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin Yapay Zekâ Kullanımı

Öğrencilerin yapay zekâyı ödev yapmak için kullanıp kullanmamasıyla ilgili net bir cevap vermenin zor olduğunu belirten Dr. Berditchevskaia, bu teknolojiyle etkileşime girmenin bilinçli ve eleştirel bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Yapay zekânın bireysel verimlilik ve yaratıcılığı artırabileceğini ancak bunun öğretmenlerin, okulların ve eğitim sisteminin bilinçli adımlar atmasına bağlı olduğunu söyledi.

Eğitim ve Okulların Geleceği

Eğitimin geleceğini şekillendirirken gençlerin ve öğretmenlerin sürece dâhil edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Berditchevskaia, bu süreçte dijital kolektif zekâ araçlarının önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Bu araçlar sayesinde eğitim sürecinin daha katılımcı ve ölçeklenebilir hale gelebileceğini ifade etti. Eğitimdeki gelecek perspektifinde gençlerin ve öğretmenlerin görüşlerine ve fikirlerine büyük önem verilmesi gerektiğine değindi.

Related Posts

Okulların açılış tarihi 2025 MEB 2024 2025 takvimi | Yaz tatili ne zaman bitecek, okullar ne zaman açılacak? Okulların açılmasına kaç gün kaldı, Eylül’ün kaçında açılacak?

Yaz tatili ne zaman bitecek 2025? sorusu MEB 2024 2025 çalışma takvimi ile yanıt buldu. 20 milyondan fazla öğrencinin haziran ayında karnelerini alarak girdiği yaz tatilin henüz başında olunmasına rağmen, şimdiden yeni eğitim öğretim yılı takvimi merak konusu oldu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi” genelgesi, eğitim camiasına rehber olacak tarihleri netleştirdi. Yeni eğitim yılında okulların açılış tarihi, uyum eğitimleri, ara tatiller ve yarıyıl tatili gibi önemli süreçler, öğrencilerin ve velilerin planlamalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlendi. Bakanlık tarafından hazırlanan takvime göre 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 1-5 Eylül tarihleri arsında uyum eğitimleri düzenlenecek. Peki, okullar ne zaman açılacak, okullar Eylül’ün kaçında açılacak? İşte, 2025-2026 eğitim öğretim yılının başlayacağı tarihle ilgili bilgisi.

Keklik kene yer mi? Keklikler günde kaç kene avlar?

Kekliklerin kenelerle mücadeledeki rolü konusunda net bir uzlaşı bulunmamakla birlikte halk arasında yaygın olan inanışın aksine, bilimsel veriler kekliklerin kene popülasyonunu kontrol etmede sınırlı bir etkisi olduğu bilgisi yer alıyor. İşte, keklik kene yer mi sorusuna cevap niteliğindeki detaylı bilgiler

BİLSEM ÖĞRETMEN ATAMA SONUÇLARI MEBBİS EKRANI İLE SORGULAMA | BİLSEM ataması yapılan öğretmenlerin ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM atama sonuçları nasıl öğrenilir?

BİLSEM öğretmen atama sonuçları MEB duyurusu ile belli oldu. 19-23 Haziran 2025 tarihleri arasında atamalar için tercihlerini yapan adaylar BİLSEM öğretmen atama sonuçlarını MEBBİS ve e- Devlet üzerinden görüntüleyebilecekler. 2025 BİLSEM atama sonuçları, T.C kimlik numarası ve şifreleri ile sorgulanabilecek. Bir sonraki süreçte öğretmenlere atama kararnameleri tebliğ edilerek, görevden ayrılma ve göreve başlama işlemleri atama takviminde belirtilen sürede tamamlanacak. Öğretmenlerin ayrılma ve başlama işlemleri MEBBİS Atama Modülüne işlenecek. Gözler şimdi e-Devlet MEBBİS BİLSEM atama sonucu sorgulama ekranında. Peki, BİLSEM öğretmen ataması yapılanların ilişik kesme tarihi ne zaman? BİLSEM öğretmen atama sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.

Sağlık Raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Bakanlığı sbos.saglik.gov.tr rapor ödeme ekranı!

Sağlık Raporu ücret ödeme ekranı, Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi aracılığıyla erişime açıldı. Haziran ayı itibariyle ehliyet, psiko-teknik, silah ruhsatı gibi belirli sağlık raporu ihtiyaçlarında ücret talep edecek olan bakanlık, bu ödemeleri ise belirlenen kanallar üzerinden organize edecek. Peki, Sağlık Raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Raporu ücretleri ne kadar? İşte, Sağlık Bakanlığı sbos.saglik.gov.tr rapor ödeme ekranı!

Hürmüz Boğazı kapandı mı, neden önemli? Hürmüz Boğazı nereleri birbirine bağlar?

Son günlerde dünya gündemini meşgul eden önemli konulardan biri, Iran’ın Hürmüz Boğazı ile ilgili aldığı kararlar oldu. Iran Meclisi’nin Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına yönelik onay vermesi, küresel enerji piyasalarında ve uluslararası ilişkilerde büyük yankı uyandırdı. Peki, Hürmüz Boğazı gerçekten kapandı mı, yoksa bu bir tehdit mi? Bu gelişme, boğazın stratejik önemini ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kurban kesimi ne zaman biter? Bayramın 3 ve 4. günü kurban kesilir mi, son gün ne zaman? Diyanet açıkladı! İşte kurban kesim vakitleri!

Kurban Bayramı’nın 3 ve 4. günü kurban kesilir mi, sorusu ibadetlerini idrak eden Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Müslümanlar mübarek Kurban Bayramının gelmesiyle beraber dördüncü gününde Kurban kesilip kesilmediğini merak ediyor. Kurban Bayramı 6 Haziran Cuma günü başladı ve 9 Haziran Pazartesi gününe kadar devam edecek. Kurban sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Bu sebeple Kurban edilecek hayvanın kesim vakti önemlidir. Peki Kurban hangi gün kesilir? İşte, Diyanet’e göre Kurban kesim vakitleri…