Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Referandumsuz yeni anayasa olmaz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Yeni Anayasa Çalışmaları Hakkında Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasa çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Uçum, geçtiğimiz günlerde yapılan “Erdoğan’ın adaylığı için isteniyor” iddialarına karşılık vererek, “eğer erken seçim kararı alınırsa Erdoğan’ın tekrar aday olabileceği” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili yapılan eleştirilere cevap verdi.

‘Halkın Gündemi Yeni Anayasa Değil’ Söylemine Yanıt

Uçum, muhalefet partilerinin ortaya attığı “Halkın gündemi yeni anayasa değil” görüşünü eleştirdi ve bu durumu “yüzeysel bir tespit” olarak nitelendirdi.

Yeni Anayasa İçin Referandum Zorunluluk

Referandumun yeni anayasa için zorunlu olduğunu savunan Uçum, bu düşüncesini “Halkın demokratik meşruiyeti tamamlaması için asli kurucu irade olan halkın onayının gerekliliği” ve “halkın siyasi anayasa anlayışına uygun bir hukuki metnin Mecliste kabul edilip edilmediğinin halk tarafından denetlenmesi gerekliliği” şeklinde açıkladı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’un yeni anayasa ile ilgili görüşleri ise şu şekilde oldu:

“Son olarak ‘halkın anayasa gündemi yok iddiası’ meselesini ele alacağız. Halkın anayasal taleplerini belirlemek için, hukuksal ifadelere ihtiyaç duymadan demokrasinin işleyişinde halkın beklentileri göz önüne alınmalıdır. Anaysadaki normlar halkın daha iyi ve adil bir düzen isteğini karşılamalıdır. Bu, demokratik siyasetin temelidir.”

Halkın Somut Talepleri ve Anayasa İlişkisi

Halkın genel ve özel sorunlarının çözümü için anayasal taleplerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Uçum, örneğin pahalılıkla mücadelede tavan fiyat uygulamasının anayasaya eklenmesi, insanca yaşam hakkının garanti altına alınması gibi konuları örnek gösterdi. Halkın taleplerinin hukuksal çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Siyasal Anayasa ve Hukuksal Anayasa Ayrımı

Uçum’a göre, yeni anayasa ihtiyacı halkın sürekli olarak daha iyi bir düzen talep etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle siyasal anayasa ve hukuksal anayasa ayrımı yapılmalıdır. Siyasal anayasa, halkın sisteme ilişkin beklentilerini yansıtırken, hukuksal anayasa halkın temsilcileri tarafından oluşturulan Meclis’te kabul edildiğinde hukuken yeni anayasa olarak kabul edilir.

Halkın Yeni Anayasa Talebi ve Referandum İlişkisi

Uçum’a göre halkın sürekli olarak daha iyiyi hedeflemesi nedeniyle yeni anayasa halkın dinamik gündemini oluşturur. Bu sebeple, yeni anayasa Meclis’te halkın temsilcileri tarafından oluşturulurken, halkın onayıyla yürürlüğe girmelidir. Referandum olmadan yeni anayasa yapılması mümkün değildir.”

Related Posts

30 milyon araç sahibine 1 ay süre verildi

Bütçedeki açığa para bulmaya çalışan Maliye, yediemin otoparklarına gözünü dikti. Yeni düzenlemeyle yediemin otoparklarında bekleyen araçların satış süreci hızlandı.

DEM Parti’nin adı değişiyor

“Terörsüz Türkiye” hedefiyle yola çıkılan süreç ilerlerken DEM Parti’de de değişim yolda. Kongresini ekim ayında yapmayı planlayan DEM Parti’de, kongre ile logo ve parti isminin değiştirilmesi de gündemde.

Fenerbahçe, ikinci hazırlık maçını 2 golle kazandı

Yeni sezon hazırlıklarını Portekiz’de yapan Fenerbahçe, kamptaki ikinci hazırlık maçında 2-0 kazandı.

Galatasaray, Admira Wacker’i 2-1 Mağlup Etti

Galatasaray, Avusturya kampındaki ilk hazırlık maçında Admira Wacker’i 2-1 yenerek galip geldi.

Küçükçekmece’de Binada Çökme

Küçükçekmece’deki 2 katlı binanın çatısında çökme meydana geldi, park halindeki araç zarar gördü.

İBB yolsuzluk soruşturması: Gözaltı sayısı 17’ye yükseldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 17’si yakalandı.