İsrailli analist gerçeği gördü: Filistinlilere işkence yapılıyor, utanıyorum

İsrail’in Guantanamo’su niteliğindeki Sde Teman Gözaltı Merkezi’nde 10 kadar İsrail askerinin Filistinlilere işkence, tecavüz edildiği iddiasını araştıran İsrailli akademisyen ve analist Shaiel Ben-ephraim, yaşananlardan utandığını söyledi.

“Kendimi aptal ve utanç içinde hissediyorum. Mayıs ayında CNN’de Sde Teman’daki suistimalleri ayrıntılarıyla anlatan bir haber yayınlandı. Ardından New York Times bu konuda kendi makalesini yayınladı. Her ikisi de Filistinli kaynakların yanı sıra İsrailli kaynaklarla da destekleniyordu.

Hükümet kaynaklarım ve İsrail medyası bunları yalanladığı için bunları görmezden geldim. Hayatım boyunca bana uluslararası medyanın İsrail’in peşinde olduğu söylendi. Hepsinin antisemit olduğu söylendi.

Ama bugün bana ne kadar yalan söylendiğini anladım, ülkem tarafından, arkadaşlarım tarafından, medyam tarafından. Bugün, konuştuğum ve bu iddiaları reddeden pek çok kişi bunların doğru olduğunu kabul etti.

Ve en kötüsü? Bunların hiçbiri IDF ve hükümet bu konuda fikir değiştirdiği için ortaya çıkmıyor. Ortaya çıkıyor çünkü İngiltere, UCM ve UAD’nin baskısı görmezden gelinemeyecek kadar büyüktü. Bu durum Netanyahu, Gallant ve Genelkurmay Başkanı’nın başını ciddi şekilde derde sokacaktı. Sonunda gerçeği söylediler. İsrail’in mahkumlara rutin olarak işkence yaptığını. Cinsel istismar orada oldukça yaygın. İnsanlara ölene kadar işkence yapıldığını.

En kötüsü, bu tesisteki insanların çoğu masumdu. Kazara toplanmışlar. Ancak yeryüzündeki bu cehenneme maruz bırakılmadan önce gerçek bir doğrulama süreci yoktu.

Bu böyle devam edemez.”

NELER YAŞANMIŞTI?

İsrail’in güneyinde yer alan ve alıkonan Gazzelilerin tutulduğu Sde Teiman gözaltı merkezi sık sık işkencelerle gündeme geliyor.

New York Times gazetesinde geçen ay çıkan haberde, Sde Teima gözaltı merkezinde alıkonan Gazzelilerin etrafı açık bir alanda gözleri bağlı olarak günde 18 saate kadar elleri kelepçeli şekilde yerde sessiz şekilde oturtulduğu belirtilmişti.

Haberde, gözaltı merkezine getirilen Filistinli tutukluların burada 3 aya kadar kaldığı ve sorgulama süreçlerinde birçok kişinin insanlık dışı muameleye ve işkenceye maruz kaldığı kaydedilmişti.

Burada tutulan ve daha sonra serbest bırakılan bazı Gazzeliler, Sde Teima’da maruz kaldıkları işkenceleri dile getirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir